fbpx

Έχετε αρχίσει να χάνετε τον εαυτό σας; Επιθυμείτε μια αλλαγή καριέρας αλλά δεν ξέρεται από πού να αρχίσετε; Ο μηχανισμός είναι απλός, απλά πρέπει να σταματήσετε να ακολουθείτε τους κανόνες και να βρείτε πρώτα τον εαυτό σας, και το «κάτι» που φέρνει στην επιφάνεια τα καλύτερα στοιχεία του.

Μερικές φορές μπορεί να έχετε μια πολύ καλή δουλειά σε μια δημοφιλή εταιρία. Να έχετε κάνει όλα όσα περίμεναν από εσάς μετά από ένα πτυχίο σε δημοφιλή σχολή. Να έχετε πάρει αρκετές προαγωγή. Ίσως να έχετε δάνειο και χρέη, ίσως η εργασία σας να σας έχει κάνει μια πρόταση που να σας οδηγήσει σε καλύτερες προοπτικές.   

Εσωτερικά όμως να μην είσαστε ικανοποιημένος. Να μην ευχαριστιέστε την δουλειά, να αισθάνεστε ότι δεν δίνετε το 100% των δυνατοτήτων σας. Ίσως να επιθυμείτε με την εργασία σας να κάνετε την διαφορά σε κάποιον ή σε κάτι. 

Αυτό το συναίσθημα μπορεί να σας πλημμυρίζει, ωστόσο δεν έχετε ιδέα τι θα μπορούσατε να κάνετε. Ποια πορεία καριέρας θα μπορούσατε να πάρετε.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσετε να πολεμάτε αυτά τα συναισθήματα ή θα κάνετε κάτι γι’αυτό. 

Τι πρέπει να κατανοήσετε όταν επιθυμείτε μια αλλαγή καριέρας;

  1. Εσείς είσαστε η κινητήριος δύναμη αλλά και το μεγαλύτερο σας εμπόδιο.

Από την μία δεν μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας να κάνει την δουλειά που κάνετε για την υπόλοιπη σας ζωή, από την άλλη τι θα πουν η οικογένεια και η φίλοι, πώς θα κερδίζετε αρκετά για να συντηρείστε, είναι σωστό να εγκαταλείψετε μια θέση για την οποία έχετε δουλέψει τόσο σκληρά; Πρέπει όμως να κατανοήσετε ότι αυτά δεν είναι εμπόδια που σας θέτει ο έξω, κόσμος αλλά οι δικοί σας φόβοι που σας κρατάνε πίσω.

  1. Δεν μπορείτε να διαπιστώσετε κάτι εάν δεν το δοκιμάσετε.

Έχετε διαβάσει κάθε βιβλίο σχετικά με το θέμα της αλλαγής καριέρας, έχετε κάνει αμέτρητα τεστ, έχετε σερφάρει στο διαδίκτυο, έχετε ρωτήσει φίλους και γνωστούς, και ακόμα τίποτα.

Ίσως επειδή η αλλαγή καριέρας είναι κάτι παραπάνω από το να κάνετε μια λίστα, ή ένα ψυχομετρικό τεστ. Η αλλαγή καριέρας είναι η αυτογνωσία για το πού βρίσκεστε αυτή την στιγμή και που θέλετε να φτάσετε.

  1. Δεν θα βρείτε δουλειά με το να ψάχνετε για μια οποιαδήποτε άλλη δουλειά.

Το να ψάχνετε σε γραφεία ευρέσεως εργασίες για διαθέσιμες ευκαιρίες εργασίας, δεν είναι η λύση ως πρώτο βήμα στην αλλαγή καριέρας. Στην ουσία δεν κάνετε τίποτα άλλο από το να προσπαθείτε να αλλάξετε περιβάλλον και όχι νοοτροπία. Απεναντίας μπορεί να καταλήξετε να στέλνετε το βιογραφικό σας σε θέσεις εργασίας μαζί με άλλους δεκάδες υποψηφίους, που όμως έχουν εμπειρία πάνω στο αντικείμενο.

Τι να κάνετε;

Αν το καλοσκεφτείτε, όλα τα παραπάνω είναι παράδοξα που οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο αμφιβολιών και μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε εγκλωβισμένοι. Οπότε τι μπορείτε να κάνετε όταν πρόκειται να προβείτε τελικά σας αυτό το βήμα αλλαγής καριέρας;

  1. Πάρτε αυτό το βήμα με παρέα, όχι μόνοι.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να κάνετε το πρώτο βήμα. Είναι το αίσθημα ότι έχετε να ρισκάρετε τόσα πολλά είναι η ανασφάλεια του ότι αυτός ο «αέρας» της αλλαγής θα σας αφήσει μόνους και τότε θα ανακαλύψετε ότι δεν υπάρχει τίποτα να αλλάξετε.

Η αλλαγή είναι εκ των έσω. Ένας Career ή Professional Coach μπορεί να σας βοηθήσει να ψάξετε μέσα σας τις απαντήσεις, το επόμενο σας βήμα. Βάλτε τον εαυτό σας σε ένα σημείο που θα πρέπει να ενημερώσετε για την πρόοδο σας κάποιον άλλον, κάποιον που μπορεί να σας δώσει την ώθηση και το κίνητρο να προχωρήσετε μπροστά. 

Δείτε την αλλαγή καριέρας σαν την μια διαδικασία προπόνησης. Κανένας δεν μπόρεσε να ανέβει στο Έβερεστ χωρίς την κατάλληλο προετοιμασία.

  1. Κάνε για να καταλάβεις

Συνήθως σε αυτό το ταξίδι υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες ιδέες.  Ωστόσο η υπερανάλυση τους μπορεί να μας κρατήσει στάσιμους. Ένας Career η Professional Coach μπορεί να μας ξεκολλήσει από το τέλμα που μόνοι μας έχουμε δημιουργήσει. 

Το βασικό είναι να ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ τις ιδέες μας, και όχι να τις υπεραναλύουμε. Δοκιμάζοντας τις ιδέες μας μπορεί να προκύψουν νέες ιδέες και να μας οδηγήσουν στην συνειδητοποίηση του τι πρέπει να κάνουμε. 

  1. Ψάξτε για ανθρώπους και όχι για θέσεις εργασίας

Υιοθετώντας μια πιο εξωστρεφή προσέγγιση στην αλλαγή καριέρας επικοινωνείτε καλύτερα με διαφορετικούς ανθρώπους, εκθέτοντας τον εαυτό σας σε μια διαδικασία διασύνδεσης.  Αυτή η διαδικασία και μόνο μπορεί να σας προσφέρει εργασία, χωρίς τις τυπικότητες και το άγχος της υποβολής ενός βιογραφικού.

Τι μαθαίνουμε από όλα τα παραπάνω; Ότι η αλλαγή καριέρας θέλει αποφασιστικότητα, στρατηγική, δυναμισμό, εξωστρέφεια και συναναστροφή με τα σωστά άτομα. Εμείς είμαστε εδώ για να σας συντροφεύσουμε σε αυτό σας το ταξίδι.