fbpx
Η Περιέργεια της Διάνοιας
Asteroidis
5 Απριλίου 2019

Ή απλά η άσβεστη δίψα για γνώση. Δεν αναφέρομαι για την δίψα για διάβασμα, αλλά για δημιουργία, ανακάλυψη, εξερεύνηση. Παραγωγή γνώσης σε κάθε της μορφή! Έτσι λοιπόν μας ταξίδευσε ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς, στην σελήνη τον 2ο αιώνα π.Χ. Ο Ιούλιος Βερν στο κέντρο της Γης και έπραξε ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτοντας νέους κόσμους, αλλά και η NASA φτάνοντας στην Σελήνη.

Η σύλληψη μιας ιδέας, η απόκτηση γνώσης, η επεξεργασία αυτής και η εφαρμογή της είναι ο ανθρώπινος πολιτισμός, το ανθρώπινο χαρακτηριστικό που έκανε το ανθρώπινο είδος ένα από τα πιο «επιτυχημένα» στον πλανήτη. Είναι η βιολογική σύσταση του εγκεφάλου, με τους νευρώνες να παράγουν ενδορφίνες στην απόκτηση και ερμηνεία νέων πληροφοριών. Είναι το χαρακτηριστικό του ανθρώπου να διακατέχετε από περιέργεια, από ανάγκη να γνωρίσει. Είναι εκείνο το αίσθημα της υπερβατικότητας. Είναι η πείνα που καθορίζει το ανθρώπινο είδος να διερευνήσει, να αποκαλύψει, να εξερευνήσει, να μάθει.

Έτσι ο άνθρωπος δημιουργεί γνώση μέσα από την τέχνη, τις επιστήμες και τα μαθηματικά, την αποτυπώνει όπως αυτός την νιώθει, την επεξεργάζεται με όλο το είναι και μετά προχωρεί στην δημιουργία και αναζήτηση και άλλης γνώσης, να την επισφραγίσει, να την επικοινωνήσει και να την διαδώσει σε άλλους ανθρώπους. Οι γνώσεις όμως είναι και ένας τρόπος να ανακαλύψουμε και τον εαυτό μας, να παραδοθούμε στην φύση μας, να επεκτείνουμε την διάνοια μας.

Πώς να αυξήσετε τις γνώσεις σας:

  1. Διαβάστε τουλάχιστον 20 σελίδες κάθε μέρα
  2. Συναναστραφείτε με κόσμο
  3. Βρείτε ένα πρότυπο, ένα ίνδαλμα, έναν μέντορα
  4. Αποδεχτείτε και μάθετε από τα λάθη σας
  5. Συναναστραφείτε με ευσυνείδητους ανθρώπους.
  6. Αναρωτηθείτε κάθε βράδυ «τι έμαθα σήμερα?»

0 Σχόλια