fbpx
Αυτοπεποίθηση και Ενδυνάμωση: Η μεγάλη αποτυχία των σημερινών γονιών
Asteroidis
7 Ιουλίου 2020

Η κριτική σκέψη, η αυτοπεποίθηση, η πίστη στις δυνάμεις και τις ικανότητες μας δεν είναι έμφυτη, και είναι συνήθως ένας τομέας που οι γονείς αμελούν να αναπτύξουν. 

«Εσύ μπορείς τα πάντα!»

«Έχεις τόσες δυνατότητες!» 

Είναι εκφράσεις που έχουμε όλοι κατά καιρούς χρησιμοποιήσει για να ενθαρρύνουμε τον έφηβο να «βγει από το καβούκι του». Αυτό που δεν μπορούν να σκεφτούν οι γονείς είναι ότι οι εποχές αλλάζουν. Ζούμε σε μια εποχή όπου η υπερσεξουαλικότητα και η προκλητική σκέψη «ξεχειλίζουν» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα πτυχία έχουν γίνει πια «απλώς ένα ακόμα χαρτί» και ο ανταγωνισμός σε κάθε πλευρά της ζωής έχει ενταθεί. Αναφέροντας τα παραπάνω, μπορούμε να καταλάβουμε πως πρέπει να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο και τεχνικές για να ενδυναμώσουμε τους εφήβους μας.

Η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η εξής:

Δώστε στον έφηβο περισσότερες αφορμές για συζητήσει τις προσδοκίες του. Δείξτε ότι εμπιστεύεστε τις ικανότητες και τα ένστικτα του. 

  • Ενθαρρύνετε τον έφηβο να βάλει στόχους και να τους εκπληρώσει με αξιοπιστία και υπευθυνότητα. Κάθε στόχος που επιτυγχάνετε γεμίζει τον έφηβο με δύναμη να συνεχίσει. Το πιο σημαντικό όμως, είναι, μην αμφισβητείτε για ούτε ένα λεπτό τις γονικές σας δεξιότητες και ένστικτα.
  • Αφήστε τον έφηβο να λάβει τις δικές του αποφάσεις και να δεχτεί τις συνέπειες. Η ρεαλιστική αξιολόγηση καταστάσεων έρχεται σταδιακά. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην είναι εφικτό. Χρειάζεται όμως την σωστή προετοιμασία και εκτίμηση των δεξιοτήτων. Ο έφηβος πρέπει να ενισχύσει την ικανότητα του να παίρνει αποφάσεις, και να μαθαίνει από τα δικά του λάθη. Έτσι, μη προσπαθείτε να μεταλαμπαδεύσετε τις δικές σας εμπειρίες στον έφηβο, παρά επιδιώξτε να τον εκθέτετε από νωρίς σε καταστάσεις που χρήζουν κριτική σκέψη και αποφασιστικότητα. 
  • Μάθετε στους εφήβους την σπουδαιότητα ενδυνάμωσης μέσα από μια ομάδα. Ενθαρρύνεται τους να επιλέγουν φίλους που τους επιτρέπουν ίσα δικαιώματα μέσα στην παρέα, ανυψώνουν τα θετικά στοιχεία τους και σέβονται τις απόψεις τους. Πιο σημαντικά! Μάθετε στους εφήβους να αρνούνται να συμμετέχουν σε καταστάσεις που αισθάνονται ότι μπορεί να τους φέρουν σε δύσκολη κατάσταση. 
  • Μάθετε στους εφήβους να μπορούν να συντηρηθούν μόνοι τους. Όλοι οι έφηβοι πρέπει να διδαχτούν την αυτεξάρτηση, μια στάση σκέψης όπου ο εαυτό τους είναι αυτός που θα φροντίσει για την διατροφή, υγεία, και την κοινωνική τους ζωή. 

Νιώθοντας αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους, είναι σε θέση να αντέξουν πιέσεις και κακουχίες, μπορούν να βάλουν στόχους, να αξιολογήσουν καταστάσεις και να διαχειριστούν τον εαυτό τους ως το πιο πολύτιμο αγαθό στην κατοχή τους.

0 Σχόλια